De Deel krijgt zonnepanelen dak. Geparkeerde elektrische auto’s worden gevoed door zonnedak

Emmeloord wordt de eerste stad in Nederland waar elektrisch geparkeerd wordt onder een zonnedak. Scheidend wethouder Wiemer Haagsma wil nog niets kwijt over deze noviteit in het vernieuwde stadscentrum, waarover niet gesproken is in het Open Plan Proces. De gemeente komt vrijdag met een persbericht. Het parkeren onder zonnepanelen moet een steentje bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. De Noordoostpolder wil graag koploper zijn als het gaat om duurzaamheid, maar moet daarvoor nog wel een tandje bijzetten. Met de groei van het aantal elektrische auto’s verwacht de gemeente dat het dak als energiebron in een behoefte voorziet. Op het plein komt ook een batterij waar de van de zon gewonnen energie opgeslagen wordt, zodat er altijd voeding is voor de gestalde wagens die aan de laadpaal staan. Liander is blij met deze oplossing, want haar overspannen spanningsnet kan de extra zonne-energie niet verwerken. In eerste instantie wordt een deel van het plein overkapt met panelen. te beginnen aan de kant van het busstation. Het zou gaan om een derde deel van het terrein. Als het elektrisch wagenpark groeit kan de overkapping mee groeien. Het bedrijf SoleilEnergie start vrijdag met de voorbereidende werkzaamheden. De verwachting is dat voor de zomer de eerste auto’s op Deelzonne-energie rijden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*